W planie kont mam te kwoty, ale i tak coś źle robię. Nie miałam ich w bilansie, ale poprawiłam reguły i też je już widzę

Vatowiec jest dla mnie za bardzo rozbudowany. Nie wiem które kolumny wypełniać, a które ignorować.
Co źle robię? Oglądam księgę dokumentów i okienku kwota mam 0. Jak klikam FK to mam piękne dekrety i kwoty. Napiszę jak to księguję:
1. Wchodzę --> Bank, kasa, kompensaty.
2. Wybieram rok, kasę i prawą myszą klikam dodaj.
3. Kontrahentem jest moja firma, przechodzę na niższą tabelkę i wpisywać gdzieś kwotę?
4. Ja od razu klikam FK, uzupełniam 2 linie. WN Kasa, MA Kapitał zakładowy. Efekt jest taki, że kwoty mam na kontach ale w księdze dokumentów mam zero. Wydaje mi się, że powinnam uzupełnić kwotę w kolumnie po walucie w tabelce pod listą księgowań.
Moje pytania są pewnie banalne, ale brakuje mi w instrukcji Vatowca informacji jak księgować różne typy dokumentów. Na forum również nie jest łatwo znaleźć taką informację.
Czy w Vatowcu mogę tak jak w Symfonii księgować "do bufora"? Po wpisaniu kont w okienku FK od razu muszę księgować do ksiąg (bez możliwości późniejszej edycji). Opcja z buforem jest dla mnie super.